Иван Стамболов – Сула, коментар специално за Tribune.bg   Спаси София“, сякаш

...
Иван Стамболов – Сула, коментар специално за Tribune.bg   Спаси София“, сякаш
Коментари Харесай

Необмислен ексхибиционизъм в организацията на уличното движение

Иван Стамболов – Сула, коментар особено за Tribune.bg    

„ Спаси София “, като че ли след дълго притискане, се разтовари на воля. Само дето се изля върху улиците в централната градска част и върху главите на столичани. Знаех, че ще стане по този начин. Знаех, че след дългата, упорита и обилно финансирана работа по втълпяване на ненавист и бунтовни настроения, на митинги и юмруци, рано или късно във властта ще влязат някакви инцидентни идиоти и ще стартират да се разлистват. Честито на всички, дали своят вот за „ Спаси София “, и най-много на тези, които гласоподаваха не по убеждения, а тъй като повярваха, че това е „ по-малкото зло “! Не, не е по-малкото зло, а единствено встъпителните акомпанименти, плахи опипващи акомпанименти към това, което има заплаха да се развихри, в случай че не се вземат незабавни ограничения от страна на силите на здравия разсъдък.

Досещате се, че става дума за скандалната метаморфоза на придвижването по „ Патриарха “ и „ Витошка “. Всички знаят защо става дума, тъй че няма да описвам. Във вторник имаше митинг на тази тематика, единствено че не биваше да го вършат на мястото на престъплението, а на „ Московска “ пред Общината, та да им се разтреперят розовите гащи.

Но не толкоз митингът зарадва моята омерзена софийска душа, колкото новината, която прочетох на идващия ден. Под заглавие „ Новата метаморфоза на придвижването по „ Патриарх Евтимий “, „ Ф. Нансен “ и бул. „ Витоша “ отива в съда “ създателят Владимир Христовски цитира ръководителят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова, съгласно която креативното изригване на „ Спаси София “ е нарушило шест наредби и два закона и е коствало на града повече от милион, за който кметът Терзиев се прави, че не знае нищо. Не бил подписвал заповед за такива действия, само че все някой е подписал платежното разпореждане, нали по този начин? Сега нито кметът, нито „ спасителите “ си подвигат телефоните. И това може да им помогне пред медиите, само че не и в съда.

Това са обстоятелствата и след тях неизбежно идват обобщенията и изводите. Ето да вземем за пример един въпрос, който си коства да си зададем: за какво, за какво направиха това – от обич към велосипедистите ли или от ненавист към колите? Дали с цел да им е гот на колоездачите, или с цел да им е гадно на водачите?

Според мен е второто. Такива хора рядко се движат от обич, само че съвсем непрестанно се движат от ненавист към някого или към нещо. Вижте по какъв начин постъпиха с пушачите – то не бяха доноси, то не бяха сигнали, то не бяха доброволчески групи за контрол… Някаква лелка от техните оня ден написа: „ Тези, които боядисват яйца, са същите, които честват Трети март “. За това мислене става дума. За тази ненавист.

Светът подобен, какъвто е през днешния ден в своето публично положение (защото има и друго – обикновено, въпреки и не натрапчиво) като че ли е оповестил война на нормалността – вентилатори и фотоволтаици върху стотици и хиляди хектари плодородна земя вместо атомни централи; електрички, негодни за дълъг път, само че пък създаващи купища други екологични проблеми, вместо съвършените мотори с вътрешно горене; вижте какво се случва с всеки, който въпреки и несъзнателно изтърве думата „ чернокож “ или пък пропусне да се възхити от манифестиращи яки мъжаги с кожени корсети и изкуствени мигли! Най-сетне вижте какво става с медикаментите – простите, само че ефикасни и най-много евтини лекарства се оказват или мъчно налични или напряко неразрешени. Ето го международният поход против нормалността.

Това, което направиха „ Спаси София “ с придвижването по трите булеварда, и това, което ще създадат, в случай че ги оставим без реакция, е част от световното зло, което се мъчи да ни удави. Затова не ги мислете единствено за безобидни палячовци (каквито без подозрение са), само че и като инструмент, съзнателен или не, на по-голям скрит план.

А в този момент дано още веднъж се върнем от общото към частното и от нереалното към съответното. Ето, аз съм кануист. И не виждам с какво моите права са по-лоши от правата на велосипедистите. Както всеки от тях желае да се придвижва из града със своя велосипед, по този начин и аз желая да се придвижвам с кануто си. За задачата доста апелирам прогресивно-либералните управляващи там, където има велоалеи, да има и гребни канали за такива като мен. Доколкото разбирам, новите велоалеи са с по две ленти. Е, едната лента дано бъде канал, с цел да мога и аз да практикувам неотменимите си права.

Освен това слушам, че на доста места за гадните коли също са оставени по две ленти. Добре, дано е по този начин първоначално. Обаче упорствам по средата сред двете ленти на всички места да бъдат засети лехи с киноа. Така е съвременно, по този начин е напредничаво. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР